Proč je pravidelný úklid doma nezbytný


S bydlením jsou spojeny i nejrůznější, byť nepsané, povinnosti. A jednou z nich je i úklid. Ten se většinou rozděluje do dvou kategorií: průběžný, který děláme prakticky každý den, a ke kterému patří mytí nádobí, poklízení vytažených věcí a podobně, a velký, který zahrnuje drhnutí podlahy, utření prachu, mytí oken a tak dále. Zatímco ten průběžný se provádí denně, ten průběžný jednou za jeden až tři měsíce, podle typu domácnosti.

 

Z některých televizních pořadů však vidíme, že zdaleka ne všichni lidé doma uklízí, a přesto žijí relativně bez problému. To sebou přináší otázku, proč je uklízení vůbec nutné. Jistě, tvrdí se, že především kvůli zdraví, ale je to skutečně pravda? I lidé žijící ve špíně jsou přeci zdraví.

 

vysávání koberce

 

Zde je však potřeba si uvědomit, že tady jde jen o výjimky z pravidla. Navíc tito lidé jsou na takovéto podmínky zvyklí, a jejich imunitní systém se jim přizpůsobil. To však rozhodně není případ valné většiny z nás. Navíc jsou i lidé, kteří mají imunitní systém poněkud slabší, který se zkrátka přizpůsobit nedokáže.

 

Není pochyb o tom, že ve špíně se množí nejrůznější škodlivé mikroorganismy. Zdaleka nejčastěji je najdeme v organickém odpadu, například nesnědených potravinách, zatímco v prachu se příliš neobjevují. K jejich rozvoji také přispívá vyšší vlhkost a nedostatečné větrání. A to vše je něco, s čím se u těchto „bordelářů“ setkáváme.

 

uklízení domova

 

Dále zde máme fakt, že většina lidí má rádo řád. To znamená mimo jiné také to, že přesně vědí, kde se co nachází. A to není dost dobře možné, pokud máme vše rozházené po celém domově. Pokud má vše své místo a pořádek, mnohem lépe se ve věcech vyznáme a také se nám zde bude lépe bydlet. A to je něco, co by mělo být pro každého člověka velmi důležité.

 

Je tedy jasně vidět, že úklid není pouze samoúčelný, nýbrž má na náš život pozitivní vliv, a to jak po fyzické, tak psychické stránce. A to by pro nás mělo být skutečně důležité.